* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

Johny v Litomyšli

Poslední dny roku 2005 jsem se rozhodl strávit šachovým způsobem. V Litomyšli se totiž konal již 7. ročník vánočního turnaje, který se díky ucházejícímu finančnímu fondu těšil účasti mnoha silných hráčů. Město, pyšnící se krásným historickým centrem, uvítalo 2 velmistry, 1 velmistryni, 12 mezinárodních mistrů a 3 mezinárodní mistryně.

Kromě načerpání příjemné zasněžené atmosféry města Litomyšle a nabrání trošičky klidu po hektických vánocích v Praze bylo záměrem mé sólo výpravy prolomení elo ratingu 2300, ke kterému jsem se díky své účasti na turnajích Promopro, Vysočina a Liberec nebezpečně přiblížil. Nutné bylo nahrát už jen 11 fide elo bodů.

Při cestě na turnaj mě z psychické pohody vyvedl sebevražedný zajíc, který mi při jízdě na dálnici vběhnul pod kola vozu. Nicméně osud řekl jasně, že můj život má ještě nějakou chvíli pokračovat a po tvrdém nárazu se automobilová tragédie nekonala. Jen zajíc utřel, neboť jeho koeficient soudržnosti byl výrazně nižší než koeficient soudržnosti automobilu. Čest jeho rozmačkané památce, je mi ho vážně líto.

Poměrně levné ubytování bylo pro šachové účely vyloženě luxusní. Koupelna, toaleta, 3 stolky, 3 skříně a 3 postele byly pro samotáře opravdu dostačující. I hrací místnost byla příjemným přemýšlecím prostředím.

Nyní bych rád uvedl pár komentářů k mým partiím...

  1. 2. 3. 4. 5. 6. Průměr Perfo
Johny 1727
č 1
2389
b ½
2414
č ½
2404
b 0
1981
č 1
2379
b ½
2220 2271

Poznámka: Mám trochu výhrady k počítání performance. Když nezapočítám vůbec vítěznou partii z 1. kola, tak vychází perfo 2313, což je docela rozdíl.

1.kolo

Proti nepřesvědčivé soupeřce (1727) jsem si černými dovolil aljechinku, kterou jinak příliš neumím, a po 35-ti tazích jsem si připsal povinnou výhru.

2.kolo

Zde se již ukázalo, že turnaj je silně obsazen, protože jsem narazil přímo na nejlepší šachistku naší republiky Janu Jackovou (2389). Bílými jsem se proti této útočnici rozhodl přejít do výměnné španělské. Ze zahájení jsem měl své obvyklé nic a ve střední hře se mé figury dostaly do nepříjemné pozice. Naštěstí nikdo není neomylný a i velmistryně Jana Jacková se v časovém deficitu roztřásla a výhru nenašla. Pak ještě zkazila dámskou koncovku a já ukončil partii věčným šachem... remis

3.kolo

Los byl na mě opět přísný a ukázal jméno IM Petra Neumana (2414). Zahájení jsem sehrál ledabyle a kromě toho, že jsem oslabil soupeřovy pěšce na dámském křídle, jsem neměl za "obětovaného" (rozuměj - ztraceného vlastní blbostí) pěšce zhola nic. Pozice se mi vůbec nelíbila a tak jsem se uchýlil k psychologickému triku, protože jsem zpozoroval v očích oponenta, že je pravděpodobně ukolébán snadným ziskem pěšce a vyhranou pozicí. Následujícím tahem, který oživoval koně, jsem nastavil naprosto čistou věž, po jejímž sebrání Fritz ukazuje Neumanovu jasnou výhru. Ovšem můj odhad soupeře, který byl možná v tomto dopoledním kole unavený krátkým spánkem, se ukázal býti dobrým. Čistou věž nesebral a po výměnách přešla pozice do jezdcové koncovky s pikem méně, kterou jsem po dlouhém přemýšlení zremizoval. Jenom pro ukázku vkládám diagram se zadáním: IM Neuman na tahu nesebere věž :-)

Balhar Jan (2230)
Neuman zahrál 14. De3??
Neuman Petr (2414)

A tímto vzkazuji všem hráčům DDM: Nebojte se silných soupeřů, nevzdávejte se a bojujte houževnatě do poslední naděje. Buďte tak sebejistí, aby vám soupeř uvěřil, že vaše prohraná pozice je lepší než jeho... Už jsem takto zachránil řadu partií (např.: nesmrtelná palba Křivánek vs. Johny z přeboru 2005).

4.kolo

Opět další IM, tentokrát Zawadski (2404) z Polska (zahraničních hráčů byla na turnaji skoro celá půlka). Bílými jsem dlouho držel mírně lepší pozici, kterou jsem poté zazdil ztrátou figury po malém přehlédnutí. Ukončil jsem tím nadějnou sérii 9-ti partií bez prohry.

5.kolo

Proti soupeři (1981) jsem černými zvolil nenáročné klidné poziční zahájení. Na nabídku remízy jsem reagoval drzým sebráním pěšce a vyhrál koncovku už v 25. tahu.

6.kolo

Na IM Černouška (2379) jsem si bílými docela věřil. Věděl jsem, že na turnajích mimo Prahu po nocích hodně paří a v dopoledním kole se taková věc hned projeví. Zahájení jsem sehrál čistě, ale soupeř se ubránil a přešel do věžové koncovky s malou výhodou, která pravděpodobně nešla uplatnit. Remis...

Závěr

Po šesti odehraných kolech se moje fide elo přehouplo přes hranici 2300 a při příštím vydání listiny (1.4.2006) si splním svůj šachový sen a stanu se mistrem :)... Z turnaje jsem odstoupil a jel slavit příchod nového roku k Frantovi na chatu. O této akci se jistě také objeví krátký článek.

Turnaj hodnotím kladně i po stránce organizační a doufám, že se nás tam příště podívá více, aby nebyla nuda :-) Více najdete na oficiálních stránkách pořadatelů.

Johny


♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM