* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

Johnyho vychutnávka

Pan Sušák, KM Johny, který se po téměř 3 měsících čekání zúčastnil svého symbolicky 7. bleskového turnaje, si splnil svůj dávný sen a připsal si historicky první vítězství. Cesta za pomyslným Svatým grálem však nebyla vystlána růžemi, jak se může zdát při pohledu na bezproblémovou řadu jedniček v tabulce výsledků.

Rozhodující partií bylo nepochybně utkání s uznávaným Mistrem, jehož zkušenosti umožnily svést Johnyho z vyšlapaných cestiček známých zahájení. A když Pan Sušák v 6. tahu položil figurku a bezelstně stisknul hodiny, zřel, že právě učinil tak hrubou chybu, že by mohla býti nazvána dokonce jako blunder (výslovnost "blandr" či "blundr" - dle vlastního přesvědčení a náklonosti k anglickému jazyku). Johny nasadil svůj oblíbený nenápadný výraz a v duchu už si představoval, jak poblahopřeje Mistrovi k získání snadného bodíku. Avšak František vůbec nepodezíral Johnyho ze spáchání tak hrubé chyby a učinil po delším zamyšlení bezzubý tah. Pan Sušák, povzbuzen Mistrovou nepozorností, v následujích tazích přešel do výhodné věžové koncovky, kterou ve svém stylu (prostě suše) uplatnil. K omluvě Mistra z jeho selhání lze uvést jeho vlastní výpověd, kterou se autorovi článku podařilo sehnat po skončení bleskáče přes ICQ. Začátek citace: "no, asi to bylo tim hladem, ze jsem to nevidel....jinak si to vysvetlit neumim" - konec citace.

I v dalších partiích měl Johny poměrně namále. Například v souboji s Vládíkem se dostal do vážných problémů. Zasvěcené čtenáře snad ani nemůže překvapit, že Vláďa se ještě před dokončením vývinu oddal úžasnému útoku, který počal obětí pěšce. Johnyho, který má ve zvyku chamtivě přijímat oběti, brzy přešel smích a k záchraně partie musel akceptovat vytvoření antipozičního trojpěšce. Díky němu se však otevřely cesty k černému králi a zapomenutá věž na a8 a střelec na c8, kterých se Vláďa dle svých zvyků ani netknul, už záchraně krále pomoci nemohly.

Franta se dalších zaváhání nedopustil a obsadil slušné 2. místo. Dobře zahrál Karel, který má v bleskovkách zlepšující se tendenci.

Taktéž je třeba ocenit Lenčiny výkony. Kromě toho, že opět s přehledem vyhrála kategorii žen, se jí také podařilo vykostit Vláďu. Rovněž v partii s Johnym hrála vynalézavě, ač nakonec neúspěšně.

Mireček, který bavil ostatní hráče svými sebevědomými hláškami, skončil na překrásném předpředposledním místě. Stačí mu jen popřát mnoho podobných úspěchů do budoucna :-)

Abych dodal svým slovům větší důvěryhodnost, vkládám diagram z partie Mistr versus Pan Sušák. Co byste doporučili bílému?

Sb5 - a černý utřel... Hrálo se ovšem h5.

  F J V M L H K M N Σ SB Pořadí
Franta   0 1 1 1 1 1 1 1 7   2.
Johny 1   1 1 1 1 1 1 1 8   1.
Vláďa 0 0   ½ 0 1 0 1 1   6.
Michal 0 0 ½   1 1 1 0 1   4.
Lenka 0 0 1 0   1 0 1 1 4   5.
Honza 0 0 0 0 0   0 1 1 2 2 8.
Karel 0 0 1 0 1 1   1 1 5   3.
Mireček 0 0 0 1 0 0 0   1 2 7.
Norbert 0 0 0 0 0 0 0 0   0   9.

♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM