* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

Johnyho tažení v Říčanech

Ke konci prázdnin se budoucí mistr Johny vydal do Říčan, aby se zde šachově připravil na sezónu v DDM, kde by měl hrát hned za Mistrem na 2. desce.

Volba Říčan byla jasná - je to blízko Johnyho rodné Prahy a je tam slušný cenový fond.

Celkem v A turnaji startovalo 34 hráčů z toho 20 hráčů s elo fide nad 2000. To se zprvu zdálo jako dobrá konkurence a Johny nemohl pomýšlet na 1. místo, zvláště, když v turnaji startoval IM Kireev (2396). Avšak po několika kolech se nám budoucí mistr svěřil s jedním důležitým zjištěním: "Myslím, že moji soupeři nečetli Můj Systém!"

V Johnyho partiích je opravdu vše jasné - jeho bezzubí soupeři úplně opomíjeli centrální prostor, zejména pole D4, E4, D5 a vůbec nejčastěji E5, které už sám veliký Nimcovič ve svých partiích tak dokonale překrýval (odborným termínem je "overprotection"). Časté bylo také obsazení druhé řady, jejíž význam Johnyho soupeři evidentně nechápali. Pojmy jako profylaxe či blokáda už neznali vůbec.


Podařilo se nám získat rozhovor, který zde v plném znění publikujeme:

DDM: "Jak hodnotíš své vystoupení v turnaji?"

Johny: "Myslím, že se ani nemohu chlubit svým vítězstvím. Má převaha byla prostě příliš velká."

DDM: "A proč jsi tedy získal jen 8 bodů z devíti? Co ty dvě remízy?"

Johny: "Těch dvou soupeřů mi bylo celkem líto - nemohl jsem se dívat na jejich tahy, abych si nezkazil styl, takže jsem radši nabídl remis, kterou samozřejmě přijali."

DDM: "Víme o tobě, že jsi se v poslední době hodně zlepšil, máš nějakou radu pro hráče, kteří se stále potácejí na stejném elu?"

Johny: "Měl bych jednu užitečnou. Nedělejte hloupé chyby!"


Souběžně s A turnajem probíhal ještě B turnaj, kde startoval také Johnyho sekundant Jiří Pokorný. Tomu se podařilo zvítězit také se ziskem 8 bodů z 9 a jeho výkon zaslouží velké uznání. Zajímavý je především styl jeho partií. Na základě analýzy se nám podařilo získat podrobnější informace o jeho vítězné strategii. Postup je jednoduchý:

  1. Sehraj zahájení bez zvláštních ambicí
  2. Ve střední hře nehraj nejlepší tahy a dostaň se do prohrané pozice. Nevadí, když jsi v časové tísni.
  3. Soupeř, který neví, jakou cestu k výhře zvolit, udělá zpravidla hrubou chybu (na základě statistiky se to tak stane v 8 z 9 partií)
  4. využij tuto chybu a vyhraj

Jiří Pokorný dovedl tuto strategii k dokonalosti. Poměrně bez problémů plní body 1 a 2 a poté k velkému údivu jeho soupeři opravdu plní bod 3. Nato začíná fáze 4, kdy Jiří Pokorný přemýšlí a vítězí zpravidla v několika tazích.

Pokud máte zájem o podrobnější informace o této vítězné strategii, tak můžete Jiřího Pokorného kontaktovat. Nejčastěji se vyskytuje na playchess.com pod pseudonymem Kvok-it.

Podrobnější informace o turnaji jsou na http://sach.aktualne.cz. Trochu formálnější článek Johnyho s jednou okomentovanou partií naleznete na stánkách ChessLady.


♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM