* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

Vyšehrad F - DDM A

Stejně jako před rokem i tuhle sezónu jsme začínali na půdě Vyšehradu. Jelikož Kauč byl někde bafuňařit (to je ale krásný slovo), převzala jeho kapitánskou úlohu Lenka. A nutno podotknout, že sestavila velice silný tým! Mě, Ládíka, Honzíka, Pepíka, Jiříka, Ivánka, sebe a Rýlu.

Začátek zápasu vypadal celkem nadějně. Vezmu to popořádku od 1. k 8. šachovnici. Já jsem měl černými v přijatém dámském gambitu přibližně vyrovnanou pozici, ve které se nejpravděpodobnějším výsledkem zdála být remíza. Láďovi se v odmítnutém Morra gambitu podařilo dostat na d6 strašného jezdce ("Šestá řada přináší starosti. Na ní umístěná figura vnáší strach a zmatek do nepřátelských řad". S. Tartakower), který zcela paralyzoval soupeřovu pozici. Honza směřoval do své oblíbené rižské varianty, ve které už získal mnoho cenných skalpů (jenom namátkou GM Vokáče, Fritze 5, mě...), takže o něj jsem strach neměl. Pepa získal bílými v zahájení určitou výhodu, ale soupeřova pozice vypadala pevně. Jediný, kdo z našeho družstva stál už v zahájení opravdu špatně (přestože zahájení je, podle mého názoru, jeho nejsilnější stránkou) byl Jirka. Soupeř mu zahrál proti sicilce protivnou variantu s 2.c3 a brzy získal silnou dvojici střelců a tlak na královském křídle. Ivan rozehrál svůj oblíbený královský gambit, ve kterém se soupeř zjevně neorientoval nejlépe, takže Ivan brzy získal slibné útočné vyhlídky. Lenka měla asi v 10. tahu úplně symetrickou pozici, ale přestože měla černé, byla na tahu! Milan hrál proti úspěšnému korespondenčnímu hráči Václavu Lexovi a odvážně se pustil do hlavní varianty v královské indické se superpopulárním 9.b4. Pravděpodobně měl variantu dobře nastudovanou, protože hrál rychle a sebevědomě a brzy získal silnou iniciativu.

Jako první dohrál Honza. Protivník ho nakonec do Rigy nepustil. Ve vedlejší variantě zahrál Honza jednu menší nepřesnost a byl nucen k oběti pěšce. Soupeř ji však nepřijal a po několika tazích nabídl remízu v přibližně vyrovnané pozici, kterou Honza přijal. Zbytečnou prohru jsme utrpěli na 4.šachovnici. Pepa v trochu lepší pozici přehlédl zrádný mezitah, po kterém vynuceně ztrácel kvalitu a partii hned vzdal. Možná, že ještě mohl soupeře chvíli trápit, ale výsledek by zůstal asi stejný. Premiéra za naše družstvo se mu tedy nepovedla. Ivan vystupňoval svojí převahu ze zahájení až k drtivému útoku na krále a bezpečně skóroval. Milanova iniciativa ze zahájení vyústila až k zisku kvality, jejíž uplatnění nečinilo Rýlovi mnoho problémů. Kvalitu a navíc ještě pěšce vydřel i Láďa na 2. šachovnici. Ani jemu nečinilo mnoho obtíží dovést partii do vítězného konce.

Stav byl sice v té chvíli 3½ : 1½ v náš prospěch, ale bohužel zbývající partie nevěštily nic dobrého.

Jirka poztrácel pár pěšců a měl beznadějnou koncovku. Lenka v silné časové tísni zkazila svojí trochu aktivnější pozici a stála na prohru. Soupeř si však asi svojí výhrou nebyl zcela jistý a tak na Lenčinu otázku, jestli už mají odehráno 40 tahů (v časovce své tahy nezapisovala) odpověděl kladně, načež po pádu Lenčina praporku oznámil, že se spletl a že mají odehráno teprve 39. tahů. Vdoleček byl pak pěkně rozzuřenej...

Jirka svojí beznadějnou koncovku vzdal. Mimochodem si ani nevzpomínám, kdy Jirka v 1. kole soutěží družstev vůbec bodoval. Snad je to jeho nerozehraností, za celý rok hraje pouze družstva. Doufejme, že letos si vyšetří dovolenou i na nějaký ten turnaj a pak bychom se od něj snad mohli dočkat nějakého bodového zisku i v 1. kole...

Stav byl tedy 3½ : 3½ a zbývala už jen moje partie na 1. šachovnici. Těsně před 40. tahem jsem si nerozumně odhalil krále a soupeř vynutil přechod do vyhrané dámské koncovky. Potom ale chyboval a pozici byla rázem remízová, vyžadující ovšem ode mě jistou dávku trpělivosti. Nevyužil jsem několika forsírovaných cest k remíze a partie dospěla do kritické pozice, kde jsem mohl:

  1. vynutit přechod do studiově prohrané pěšcovky
  2. vynutit přechod do studiově remízové pěšcovky
  3. ztratit pěšce v dámské koncovce, což se však vzhledem k mému špatnému času téměř rovnalo prohře
  4. nabídnout remízu a doufat, že jí soupeř přijme dřív, než zahraju nějakou kravinu...
Samozřejmě, že bé je správně, ale já jsem bohužel neměl k dispozici ani přítele na telefonu (volal bych Fritzovi) ani diváckou (kibicovskou) nápovědu a dokonce ani možnost 50 na 50. Musel jsem se spolehnout jen na sebe, což obvykle dopadá dost špatně... A taky dopadlo! Vybral jsem si možnost c) - ztrátu pěšce v dámské koncovce. S největší pravděpodobností to byla sice remíza, ale s visícím praporkem v náhlé smrti proti soupeřově půlhodině se to hrát nedá. I kdybych tu partii neprohrál na pozici, jako že jsem jí prohrál, tak na čas určitě.

Celkově jsme tedy podlehli nejtěsnějším rozdílem 3½ : 4½ a z hrací místnosti jsme odcházeli pěkně nas... tedy naštvaní (samozřejmě ne na sebe, ale na soupeře).


♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM