* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

Zápas se SM

Po delší době jsme se sešli téměř v kompletní sestavě, když ze základu chyběl pouze Mirek pilně se připravující na zkoušku z dospělosti.

Díky tomu, že můj soupeř byl velice přemýšlivý, měl jsem čas celkem podrobně sledovat co se děje na ostatních šachovnicích. První skončila partie Šašek - Fica hraná na 3.šachovnici. Černý v domnění vyrovnané pozice nabídl remízu, která byla ihned přijata, ale v následující analýze se ukázalo, že náš hráč stál pravděpodobně na výhru. Oproti loňskému roku to je však určitý pokrok, tehdy se totiž Saša v jedné vyhrané pozici dokonce vzdal… Ivan sehrál bílými originálně zahájení a nevypadalo to, že by měl mít nějaké problémy. Proto mě dost udivilo, když za chvíli podepisoval partiář s výsledkem 0:1. Překvapivě rychlou výhrou skončila moje partie na 1.šachovnici. Ze soupeře jsem měl respekt po jeho dosavadních úspěšných výsledcích letos v družstvech (do té doby měl 5 z 5 na 1.šachovnici ve druhé třídě a 4 ze 4 na 2.šachovnici v první třídě), navíc jsem nevěděl co se od něho dá očekávat, protože v databázi nemá ani jednu partii. Po zahájení to vypadalo na jasnou remízu, ale pak se mi podařilo získat jediný volný sloupec a po soupeřově hrubé chybě i krále. Honza bílými v dračí variantě sicilské obětoval pěšce a zdálo se mi, že má celkem dobrou kompenzaci. Nicméně soupeř všechny hrozby odrazil a sám přešel do protiútoku, který zakončil efektní obětí věže. Remízou ve vyrovnané koncovce skončila partie Kaprálek - Kotek na 2.šachovnici. Michal získal jako obvykle lepší pozici na úkor času, ovšem tentokrát to neskončilo tragédií, nýbrž věčným šachem, který Michal sestrojil po oběti tří (!) pěšců v dámské koncovce. Prokop, věrný svému stylu, zahájil partii nešablonovitě a ambiciózně, ale stačil jediný neopatrný tah dámou a do konce partie už pouze trpěl. Na závěr předvedl soupeři dokonce mat, ale bohužel vlastnímu králi… Ale jinak docela vtipná forma kapitulace J . Jirkův soupeř si po celou partii udržoval iniciativu, ale Jirka poctivou obranou udržel remízu.

Tentokrát musím uznat, že jsme prohráli spravedlivě, ale s Mirkem v základu by to asi vypadalo trochu jinak.

Naše jediná výhra v zápase vypadala takto:

Ševčák František - Štross František

Dámský gambit (D45)

1.c4 Hm, nic moc. Teda ne že by to byl špatnej tah, ale nerad proti němu hraju. e6 Na to, abych dotáhnul pěšce až na e5 ještě nemám sílu (nemyslim fyzickou, i když na to možná vypadam, ale teoretickou). 2.d4 d5 Tak teda dámský gambit. 3.Jc3 c6 4.e3 Nebezpečné gambitové variantě vznikající po 4.e4!? dxe4 5.Jxe4 Sb4+ 6.Sd2 Dxd4 7.Sxb4 Dxe4+ 8.Je2 bych se pravděpodobně vyhnul tahem 4.-Sb4. Jf6 Po té, co si bílý zatarasil svého černopolného střelce zde stojí za úvahu také "holandský" tah 4.-f5!? 5.Jf3 Jbd7 6.Dc2 Sd6 7.b3 Hlavní varianta vzniká po 7.Se2. Pro toho, kdo to nezná je docela nebezpečná oběť pěšce po7.g4!?, kterou bych asi opět odmítl tahem Sb4. O-O 8.Sd3 b6 9.O-O Jasný tah, ale zahraný až po dvacetiminutovém přemýšlení! Sb7 10.Sb2 Vc8 11.Vad1 Dc7 12.h3 Vfd8 13.e4 dxe4 14.Jxe4 Jxe4 15.Sxe4 h6 16.Vfe1 Se7 Zdálo se mi, že na f6 by to černopolnému střelci slušelo víc. 17.Je5 Vede k remízové pozici, ale žádný aktivní plán za bílého nevidím. Jxe5 18.dxe5 c5 19.g3? Po 19.Sxb7 s dalšími hromadnými výměnami na d-sloupci by byla remíza nevyhnutelná. Tahem v partii mi soupeř umožní ovládnout d-sloupec. Sxe4 20.Dxe4 Vd7! 21.Vxd7 Dxd7 22.Sc3 Vd8 23.Ve3 Sg5 24.Vf3 Sd2 25.Sxd2 Dxd2 26.Db7?? Aha, hrozí braní na f7, škoda, že nemůžu De1+ s dalším Vd1. Ale počkat!! Vždyť přece poDe1+! 27.Kg2 Vd1 a bílý se vzdal, protože po 28.Dxf7+ Kh7 je černý král, narozdíl od svého bílého kolegy, v naprostém bezpečí.


♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM