* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

Zápas s Pragovkou

Na zápas proti Pragovce jsme se sešli sice v elově oslabené, ale zato v omlazené sestavě, protože dva "veterány" ze základní sestavy (Kapr, Zdviž) nahradili Ivan s Lenkou. Věkový rozdíl oproti domácím byl téměř o 30 let (52 proti 23).

Soupeři nám pomohli hned v úvodu tím, že na 6. šachovnici postavili hráče který nakonec nepřišel, přestože měli k dispozici několik náhradníků. Prokop tak vyhrál kontumačně (v této sezóně už podruhé). Vzhledem ke kvalitě ostatních partií však Prokopovu partii - 1.e4 1:0 považuji za "Partii kola". Ivan ustál černými zahájení a jeho pozice vypadala celkem zdravě, potom však zřejmě něco špatného snědla, udělalo se jí nevolno a vyzvracela na Ivana velkou rošádu (pro nezasvěcené - třetí nulu za sebou). Lenka měla asi velký respekt ze svého soupeře, protože na Pircovu obranu zahrála ve 2.tahu bázlivé 2.d3 (místo správného a aktivního 2.d4!). To by ještě nebylo nic hrozného, ale později ji napadla nešťastná myšlenka - zahrát c2-c4 s útokem na dámském křídle. Jelikož pěšci c2 překážel jezdec na c3, uvolnila mu Lenka cestu vpřed nezapomenutelným originálním tahem zavináčem Jc3-b1 (vyhlašuji jej za "Tah kola") a byla velice pyšná na to, jak to báječně vymyslela. Naneštěstí "překážející" jezdec plnil důležitou funkci - ochranu centrálního pěšce e4. Očividně hladový soupeř ho okamžitě zkonzumoval a šokovaná Lenka se pak už nezmohla na vážnější odpor. Jirkův soupeř (pan Moč) si partii pravděpodobně spletl s blickou, protože skoro na všechny tahy odpovídal á tempo. Jirka se na rozdíl od něj sem tam zamyslel a získal figuru + matový útok na královském křídle. Následně mohl dát dokonce jednotahový mat, ale protože se na šachovnici ještě dostatečně nevyřádil, zvolil pouze další zisk figury a suveréně pokračoval ve hře kočky s myší. Znechucený soupeř se po chvilce vzdal, ale útěchou mu může být, že v soutěži "O lepší čas" bezkonkurenčně vyhrál (průměr měl úctyhodný, asi 2 vteřiny na tah).

Nudnější partie než Škába - Hacaperka, sehraná v tomto zápase na 5.šachovnici, patrně neexistuje. Myslím si, že je dokonce ještě nudnější než např. partie Karpov - Leko, Groningen 1995 - 1.d4 remíza nebo ještě lépe Štross - Hoffmann, Přebor Prahy juniorů 1998 - remíza. A to měla, prosím, kolem čtyřiceti tahů! Opravdu se tam nic nedělo, snad jen to, že bílý ztratil pěšce, kterého Michal nedokázal uplatnit nebo přesněji řečeno, ani se o to nepokoušel vzhledem k jeho neotřesitelné tradici jménem časová tíseň. Někdo má možná na Michalův "skvost" jiný názor, ale pravdou zůstává, že při následné demonstraci této partie (v hospodě), jsme s koučem asi 2× nebo 3× usnuli… Pan Domeček (Mirek) získal už v zahájení dva čisté pěšce + útok na krále, ale pak si uvědomil, že pro svého bělopolného střelce zapomněl postavit svůj tradiční domeček na g2. To ho namíchlo natolik, že v rozčilení ztratil hloupě kvalitu. Pozici měl však pořád dobrou, naštěstí se pak uklidnil a dotáhl to do vítězného konce. Ale partie čistá jako obrázek to nebyla. Mě během partie sužovaly jisté střevní potíže a tak jsem více času strávil na rošádě, než u šachovnice. Upřímně řečeno, napadaly mě tam velké ideje, ale na šachovnici se mi je jaksi nedařilo realizovat. Naštěstí soupeř si dal říci a doslova mě donutil vyhrát, ale jinak partie nestála za nic. Proto za svoje největší pozitivum v tomto zápase považuji to, že jsem se u partie nepo… Honzovu partii protentokrát ušetřím komentáře (stejně by se možná urazil), protože ji sám okomentoval na jiném místě těchto stránek. Dovolím si pouze jednu poznámku: "Honzo, když budeš hodný, tak Ti možná někdy v budoucnu ukážu, jak se černými (za příplatek i bílými) správně rozehrává Cambridge Springs".

Každopádně jsme dosáhli zaslouženého vítězství, které nám prakticky zaručuje setrvání v soutěži i pro příští rok.


♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM