* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

11. kolo

Celých deset kol nám trvalo, než jsme se znovu sešli v kompletní základní sestavě. Poprvé to bylo hned v prvním kole a teď, paradoxně, až v posledním. Našim závěrečným soupeřem v této sezóně byl Vyšehrad E, který měl o bod víc než my a proto jsme potřebovali vyhrát.

Začátek zápasu se nám však moc nepovedl. Prokop sice získal černými perspektivní pozici se silným pěšcovým středem, ale nakonec po několika chybách prohrál. Nedařilo se ani Honzovi. Sice se svědomitě dostal hned po zahájení do horší pozice, což prý potřebuje, aby nakonec vyhrál (a dost jeho partií to dokazuje), ale soupeř byl tentokrát přísný. Vyrovnání jsme se dočkali na prvních dvou šachovnicích. Mirek získal už v zahájení dvě figury za věž, které následně s přehledem uplatnil k výhře. Chtěl bych mu jménem celého našeho klubu poděkovat za výborné výkony, které po celou sezónu za naše družstvo předváděl. Byl opravdu platnou posilou (jako jediný z nás ani jednou neprohrál) a věřím, že to s námi zkusí i příští rok. Já jsem vyhrál poměrně lehce, protože můj soupeř, pan Kudela, rozehrál naprosto tragicky (a to bych rád zdůraznil) zahájení (viz partie) a navíc se k partii dostavil s více než třičtvrtě hodinovým zpožděním. Do vedení se Vyšehrad dostal díky výhře na 7.šachovnici, kde si Michal sice od zahájení udržoval mírnou iniciativu, ale pak se v časové tísni neodhodlal k nadějné oběti kvality a místo toho obětoval zcela nekorektně figuru. Zbývající tři partie pro nás vypadali velice nadějně, ale ani jednu jsme nedokázali dotáhnout do výhry. Pan Fica získal figuru, pak ji však musel odevzdat a vzniklou věžovku s pěšcem navíc pouze zremizoval. Dobře hrál pan Kaprálek, proti dvojnásobnému přeborníkovi republiky v korespondenčním šachu se obratně vyhnul hlavním teoretickým variantám a vznikla dost nepřehledná pozice s oboustrannými šancemi. Těsně před závěrečnou časovou kontrolou měl jasně vyhranou pozici s kvalitou a pěšcem víc, ale s nedostatkem času na hodinách znervózněl a nabídl remízu, kterou soupeř okamžitě s radostí přijal. Partie plná zvratů se odehrávala na 6.šachovnici. Jirka získal černými hned po zahájení výhodnější koncovku, ale nehrál moc přesně a výhoda přešla na stranu soupeře. Potom si oba soupeři ještě párkrát vyměnili vyhrané a prohrané pozice, aby partie nakonec skončila asi zaslouženou remízou.

Náš poslední zápas jsme tedy prohráli těsně 3½ – 4½, ale jinak můžeme být s uplynulou sezónou spokojení, protože hlavní cíl – záchranu, jsme celkovým 8.místem bezpečně splnili.

Štross František – Kudela Stanislav

Španělská hra (C68)

1.e4 e5 2.Jf3 Jc6 3.Sb5 a6 4.Sxc6 dxc6 5.O-O Nechci se chlubit, ale od roku 1996, kdy jsem tuto Fischerovu variantu začal hrát, s ní mám ve vážných partiích, kromě jedné remízy, stoprocentní úspěšnost. Buďto jsem tak dobrej já anebo ta varianta. Nebo že by oba? J Dd6 Podle mě nejnadějnější tah černého. 6.Ja3 b5 Častěji se hrává Se6. 7.c3 Sd7?! Jak je vidět, černý variantu moc nezná, jinak by hrál c5. 8.d4 cxd4 9.cxd4 O-O-O? Podstatná chyba, správné bylo opět c5! 10.Jc2 Jh6? Do třetice měl hrát c5, ale už s daleko horší hrou. 11.b4! Pozičně už stojí bílý na výhru, silné šachové programy hodnotí výhodu bílého přibližně plus jedna a půl pěšce. Se7 12.a4 Kb7 13.Dd3 f5 14.e5 Dd5 15.Sg5! Pozičně odůvodněná výměna černopolných střelců. Sxg5 16.Jxg5 Jg4 Bojovat mohl ještě po f4! Po partii se mi soupeř snažil namluvit, že po Jf7 by měl černý dobrou hru. Myslím si však, že i kdyby tam nebyl okamžitý zisk figury po 17.Je3, tak totální poziční výhodu bílého rozpozná i slabší hráč 4.VT. 17.f4 Se8? 18.Dxf5 Sg6 19.Dxg4 Sxc2 20.Je6 Va8 21.axb5 axb5 22.f5 g6 23.Jc5+ Kb6 24.f6 h5 25.Df4 g5 26.Dd2 Sg6 27.e6 a černý se vzdal, ovšem až ve 42.tahu (rozumný hráč by tak učinil již teď).


♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM