* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

DDM A - Motorlet D

Po dvou prohrách v řadě jsme si konečně chtěli spravit chuť, zvlášť když nás čekal zatím bezbodový Motorlet D.

Na soupeře jsme vlítli v sestavě: já, Láďa, Honza, Michal, Ivan, Lenka, Jirka H. a Kauč.

Hned z výkopu zavěsil Kauč, protože Motorleťáci 8. šachovnici neobsadili. Přesto měl Vůdce z výhry takovou radost, že následně nabídl soupeřům kávu či čaj zdarma. To samozřejmě myslím v legraci, protože kávu a čaj zdarma nabízí vždy a známá je jeho věta:"Kdo to bude chtít zaplatit, ten to za odměnu nedostane!"

Za necelé dvě hodinky to bylo už 3:0 v náš prospěch po výhrách bílými figurami na 1. a 3. šachovnici.

Já jsem proti tzv. Pouchově parní obraně hrál sice agresivně s dlouhou rošádou a pěšcovým nástupem v centru a na královském křídle, ale dost nepromyšleně, takže soupeř mohl po správné hře získat malou výhodu. Místo toho zahrál nepřesně, dostal se sám do nevýhody a pak navíc ještě po blundru ztratil figuru. Když ještě po dalších 5. tazích ztratil druhou figuru, partii vzdal.

Honza proti CaroKannu 1.e4 c6 2.d4 d5 3.Jc3 dxe4 4.Jxe4 Jd7 zahrál 5.f4, což prý minulý rok odkoukal od třináctileté Alenky Kubíkové z Kobylis. Tah 5.f4?! však nevypadá příliš vábně (Co si počne černopolný střelec. A co pole e4?) a brzy se také ukázalo, že si to Honza trochu popletl. Alenka totiž hrála f4 ve variantě se 4..Sf5 (místo 4..Jd7) 5.Jg3 Sg6 6.f4, kde to má rozhodně větší opodstatnění. Honza ze zahájení nic nezískal (Jak by také mohl, když hraje 5.f4?!, že?), ale protože chtěl partii proti elově slabšímu soupeři vyhrát, pustil se odvážně do dvojsečné oběti figury. To mu nakonec vyneslo věž a dva pěšce za dvě lehké figury, ale pozice pravděpodobně stále zůstávala v rovnováze. Naštěstí soupeř pomohl a po přehlédnutí jednoduchého taktického obratu vedoucímu ke ztrátě figury, partii vzdal.

Následně Motorlet snížil na 3:2 díky výhrám na 4. a 5. šachovnici.

Ivanovi se tentokrát partie vůbec nepovedla. Jeho soupeř, pan Matoušek reagoval na sicilku s 2.f4 pružnou výstavbou a brzy získal silnou iniciativu na dámském křídle, která vedla až k zisku dvou pěšců. Potom převedl svojí pozornost na Ivanova krále a pomocí aktivní dámy a dvojice střelců ho vyhnal do středu šachovnice. Ivanovi brzy nezbylo nic jiného, než se před matouškem vzdát a připsat si tak svojí první letošní prohru.

První letošní prohru za družstva utrpěl i Michal a pokazil si tím tak svoje dosavadní pyšné performance nad 2100. Měl černé a bránil se svou novou zbraní - královskou indickou obranou. Soupeř získal určitou prostorovou převahu, ale jinak nic hmatatelného, Michal měl pevnou pozici bez slabin. Rozuzlení přišlo v Michalově tradiční časové tísni. Nejprve se zbytečně vyhnul výměně posledního páru věží, což by mu zaručilo pohodlnou hru a pak přehlédl banální obrat vedoucí ke ztrátě pěšce a brzkému rozpadu pozice. Ve 40. tahu překročil čas, ale už v prohrané pozici.

Ze zbývajících tří partií jsme vytěžili 2½ bodu, takže konečný výsledek zápasu zní 5½ : 2½ v náš prospěch.

Láďa černými čelil anglické a protože bílý nic aktivního nevymyslel, sám přešel k pěšcovému útoku na královském křídle. Soupeř se bránil výstavbou jakési pěšcové hráze na 3. řadě (takový ježek z druhé strany), kterou nebylo snadné prolomit. Po delším manévrovacím boji se partie rozhodovala v oboustranné časové tísni před 40. tahem. Láďa měl strategicky zdravější pozici, ale stále nic konkrétního a v jednu chvíli mohl dokonce ztratit pěšce, pokud by protivník objevil překvapivý tah, na který v pozdější analýze upozornil kibic Prokop. Partii nakonec Láďovi vyhrál náš záludný partiář mající na přední straně natištěné kolonky pouze pro 36 tahů místo obvyklých 40. Soupeř totiž v horší, ale asi stále obranyschopné pozici překročil čas v domnění, že předepsaný počet tahů už splnil. Po Láďově upozornění, že má zahráno pouze 36 tahů sice moc nadšený nebyl, ale vzal to sportovně a s dodatkem:"Takovéhle partiáře si musíme pořídit taky!". A my bychom příště také měli být více sportovní a před začátkem utkání upozornit soupeře, že naše partiáře jsou trochu rozdílnější než je obvyklé..

Jirka Hrdina hrál bílými proti dračí variantě sicilské a pozice vypadala přibližně vyrovnaně. Potom soupeř přehlédl primitivní obrat a ztratil pěšce, i když nějakou kompenzaci díky aktivní dvojici střelců měl. Partie nakonec vyústila do koncovky nestejnobarevných střelců s Jirkovým pěšcem navíc, což většina z nás odhadovala jako remízové. Ne však Jirka. Sérií precizních tahů si vynutil vyhranou pozici a partii zakončil atraktivním matovým útokem. Jeho dosavadní bilance za naše družstva je udivující: 10partií a 10 výher! Jako neelista se jistě bude těšit na své nové elo.

Lenčina partie přešla celkem rychle do dámské koncovky, ve které měla Lenka jistou výhodu díky svému volnému krytému pěšci na c3. Potom soupeř dost neuváženě několikrát nabídl výměnu dam, přestože pěšcovky navypadaly příliš lákavě, ale Lenka se rozhodla dámy na šachovnici ponechat. Po časové kontrole vznikla zajímavá pozice, ve které měla sice Lenka o pěšce méně, ale její spojení volní pěšci na 3. řadě vypadaly velice nebezpečně. Soupěř pak raději jednoho pěšce vrátil za přechod do pěšcovky, jenž vypadala jasně remízově a remízou také skončila. Jak se však později ukázalo, Lenka měla k dispozici studiovou výhru - viz. diagram níže.

Hrdina - Knapp 1632
diagram 1
1.Kf5?! Lepší bylo 1.g6 s jednoduchou výhrou. 1..e4! 2.g6 e3 3.g7 e2 4.g8D e1D 5.Dd5+ Kc7? To vede k okamžitému matu. Po správném 5..Ke7 6.Dd7+ Kf8 7.Dd6+ Kg7 8.Df6+ Kh7 bílý mat nedá a není jisté, jestli se převaha pěšce dá uplatnit až k výhře. 6.Dd7+ Kb6 7.Dd6+ Ka7 8.Dc7+ a černý se před matem vzdal.

Kohout 1716 - Hacaperková 1596
diagram 2
Tuto pozici mohla Lenka vyhrát následujícím poučným způsobem: 1..Kd5 2.Kd1 Kc4! 3.e6 Kb3 4.e7 Kb2 5.e8D c2+ 6.Kd2 6.Ke1 c1D+ 7.Kf2 Dxf4+ 8.Kg2 Dg4+ 9.Kf2 d2 -+ 6..c1D+ 7.Kxd3 Dd1+ 8.Ke3 De1+ se ziskem dámy.


♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM