* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

DDM A - Smíchov C

Po roce se opět rozběhla pražská soutěž družstev. Musím se přiznat, že pro svoji specifickou atmosféru patří vůbec k mým nejoblíbenějším soutěžím. Někdy to je opravdu zážitek…

V 1.kole jsme se utkali s ŠK Smíchov, tedy klubem, který za poslední dva roky nemá zrovna nejlepší vzpomínky na naše 36-ti tahové partiáře. Naopak naším specialistou na tento klub, konkrétně na výhry "na partiář" v beznadějných pozicích je Honza. Tentokrát se však naši nic netušící soupeři nemuseli ničeho obávat, protože naše kapitánka ( pravděpodobně po zkušenostech s létajícími židlemi, demonstrativně roztrhanými partiářemi, řevem apod.) rozhodla, že použijeme klasické 40-ti tahové. Prý, že by to nebylo vůči soupeřům fér a podobné nesmysly...

Nastoupili jsme v sestavě: já, Honza, sklíčko, Saša, Michal, Jirka Š., Vláďa a Lenka. Ze základu tedy chyběl jen Láďa pro svoje mateřské povinnosti s DA.

Nejdříve se vyjasnilo na 7. šachovnici, kde stále se lepšící Vláďa (proto jsme si ho také letos poprvé vytáhli do A - týmu) obral svého nepřesně hrajícího soupeře o spoustu materiálu, takže výhra byla jen otázkou času. Po Vláďově výhře srovnali soupeři skóre zápasu na 4. šachovnici. Co jsem viděl, tak Sašovi se moc nepovedlo zahájení a přestože to v jednu chvíli vypadalo, že soupeř bude remizovat věčným šachem, neremizoval a nějakou výhru tam nakonec našel. Na 5. a 8. šachovnici jsme doplatili na časové tísně. Michal se dostal do silné časovky ještě dříve, než stačil vyvinout většinou svých figur, takže soupeř, mimochodem hrající celkem kavárensky, si jen počkal až Michal v důsledku nedostatku času udělá pár hrubých chyb a vysbíral mu materiál. V podstatě zadarmo odevzdaný bod. Lenka svého soupeře zcela přehrála a díky obsazení volného h-sloupce získala silný tlak na krále. Potom si místo tučné figury vzala jen pěšce, aby následně ve vyhrané pozici překročila čas. Další naprosto zbytečně vyhozený bod. Na 6.šachovnici se bránil Jirka proti Orangutánovi a to celkem úspěšně, protože soupeř žádnou výhodu nezískal. Jak jsme později zjistili během hospodského rozboru, následující průběh byl oboustranně dost nepřesný, bohužel poslední chybu udělal Jirka. Místo aby zabránil soupeřovu očividnému plánu zdvojení těžkých figur na e-sloupci, klidně si začal vylepšovat postavení svého střelce. Pro podobné jemnosti však soupeř neměl moc pochopení a po následné invazi těžkých figur na sedmou řadu získal pěšce, kterého nakonec v koncovce uplatnil.

Stav byl tedy v tu chvíli 1:4 a podle pozic na zbývajících třech šachovnicích bylo jasné, že je téměř rozhodnuto. Honza sice rozehrál zahájení celkem zdravě, ale pak začal hrát zbytečně pasivně a soupeř získal silného volného pěšce v centru a nepříjemný tlak na královském křídle. Vzhledem k nepřesnostem soupeře v časové tísni ale Honza pozici nějak ustál a přešel do věžovky, která byla pravděpodobně remízová (nejlépe to ovšem ví Saša). Honza však zřejmě neměl svůj den a koncovku nakonec prohrál, čímž definitivně stvrdil naši porážku. Sklíčko hrál dlouho pozici bez kvality, ale nakonec se mu podařilo partii (podle svých slov oboustranně nepřesnou) alespoň zremizovat. Moje výhra, kterou si můžete stáhnout zde, už jen kosmeticky upravila skóre na konečných 2½ : 5½.

Takže mládeži, takhle by to dál nešlo. S takovým výkonem můžeme myslet možná na záchranu, ale rozhodně ne na postup! Doufám, že do úterního zápasu proti Kobylisím se pořádně vzpamatujeme a předvedeme diametrálně odlišný výkon. Děkuji!!


♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM