* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

DDM A - Alfa A

V 8. kole pražské soutěže družstev na nás v domácím utkání čekali "máslíčka" z Alfy. Před zápasem to dlouho vypadalo, že konečně nastoupíme v základní sestavě, ale pak se omluvil Honza z důvodu přebalování a kojení potomka. Přišel tak o možnost poprvé si letos zahrát bílými. Honzu obětavě zastoupila naše kapitánka Lenka.

Naším cílem bylo pouze vítězství, které by nás stále udržovalo ve hře o postup. Elově se však čekal vyrovnaný zápas.

Při sledování Jahůdkovy partie už jsem si v duchu připravoval komentář typu: "Láďa za nás hrál letos poprvé černými a poprvé prohrál", ale vše nakonec dopadlo úplně jinak. Hrál se Marshallův útok ve španělské a Láďa zvolil pochybnou vedlejší variantu s obětí dvou pěšců za nic. Shodou okolností stejné variantě čelil nedávno i Michal. Láďův soupeř pravděpodobně variantu moc neznal, ale reagoval zdravě a brzy dosáhl totálně vyhrané pozice (Herr Fritz ji hodnotí přibližně na + 15 za bílého). Očekával jsem Láďovu rychlou kapitulaci, ale ten ještě vynalézavě nastražil protivníkovi poslední léčku. Nic zlého netuše, soupeř si vzal střelce se šachem, ale pak náhle zkoprněl, protože Láďa představil jezdce a dal sám šach. Na bílého se náhle šklebil nechutný mat na g2 v dalším tahu... Nepamatuji se, že bych kdy viděl někoho prohrát tak totálně vyhranou partii.

Tahle prohra jakoby silně demoralizovala ostatní hráče hostujícího družstva, kteří náhle začali kupit chybu na chybu.

Na 2:0 zvýšil Sklíčko. Soupeře bránícího se francouzskou dostal po oběti pěšce od začátku pod silný tlak na celé šachovnici, obzvláště na černých polích. Po pěkné oběti druhého pěšce se mu povedlo dostat na d6 strašného jezdce a soupeřovu pozici brzo rozebral.

Další bodík nám zajistila Lenka. Hrála černými proti dámskému gambitu a po výměně dam získala v koncovce trvalou výhodu díky soupeřovu izolovanému pěšci na d4. Svou výhodu potom ještě zvětšila zdvojením věží na e-sloupci. Soupeř ji chtěl na tomto úseku šachovnice celkem logicky oponovat, ale na to Lenka čekala a dvoutahově získala figuru. Partie už potom trvala jen krátce.

A plejáda hrubých chyb hostujících hráčů pokračovala. Vláďa sice bílými nerozehrál Svěšnikova moc přesvědčivě, ale později získal pěšce a následně mu soupeř ještě nastavil figuru a partii vzdal. Já jsem si celou partii udržoval určitý tlak, ale nic konkrétního tam stále nebylo. Potom mi však můj osmdesátiletý soupeř po hrubé chybě bodík přímo naservíroval bod nos. Jirkův soupeř získal nepříjemný útok na h-sloupci, ale vedl ho tak nešťastně, že nakonec zůstal v koncovce bez figury. Po několika dalších tazích bylo rozhodnuto.

Málokdy vídaná situace byla k vidění v partii inženýra Hacaperky. Soupeř se mu dostavil o 54 minut později, takže Michal měl v některých fázích partie více jak hodinový náskok na hodinách. Hrála se jedna z hlavních variant složité španělské a Michal to hrál podle návodu našeho známého šachového profesora s radarem. Soupeř se mu brzo dostal do silné časové tísně, kde ztrácel materiál za materiálem. Když po časové kontrole zjistil, že má čistou věž míň, partii vzdal. Velkou zásluhu na Michalově výhře má jeho nová "vyhrávající" propiska, kterou dostal od Lenky k promoci. Její kouzlo však zmizí, pokud se s ní Michal někdy dostane do silné časové tísně a zkazí vyhranou partii. Všichni věříme, že pohled z druhé strany časové tísně se Michalovi zalíbil a že udělá vše proto, aby kouzlo jeho nové kouzelné propisky zůstalo zachováno!

Vyvrcholením a vskutku zlatým hřebem večera se stala Sašova partie. Stav byl 7:0 a všichni jsme věřili, že to Saša dotáhne až do kanára, protože pozice i stav na hodinách tomu odpovídaly. Na šachovnici měl Saša totálně vyhranou věžovku a přibližně čtvrt hodiny proti několika posledním minutám soupeře. Dlouho hrál dobře, ale potom v pozici, kdy snad každý v hrací místnosti viděl minimálně dvě vynucené výhry, náhle zpanikařil a začal pozici neskutečným způsobem mrvit. A mrvil to opravdu tak neuvěřitelně, až všem účastněným vstávaly hrůzou vlasy na hlavě. Z vyhrané pozice se stala rázem pozice úplně prohraná a po menší blicce s visícími praporky překročil Saša čas. Kibicující Prokop ještě upozornil, že závěrečná pozice byla znovu vyhraná za Sašu a Vláďa prohlásil, že tuhle partii by předváděl na téma - jak se nemají hrát šachy...

Vyhráli jsme sice drtivým výsledkem 7:1, ale přesto většina z nás měla na konci v důsledku Sašovy "partie" hodně smíšené pocity. Kanárek byl tak blízko! Objektivně však musíme uznat, že výsledek 7:1 je zasloužený, protože stejně jako byl Saša vyhraný, tak byl Láďa na 2. šachovnici prohraný.

Na naší vítěznou šňůru trvající již 5 kol jsme tak navlékli další korálek. Kéž by další přibyl i po příštím veletěžkém zápase proti Pankráci.


Chápu, že většina čtenářů by se ještě ráda pokochala některými z mnoha hrubých chyb v tomto zápase. Tady je několik pečlivě vybraných ukázek...

Jahoda (1987)

Matouš (1931)

Pozice černého je beznadějná. Zkusil však ještě 1..Se3!? 2.Dxa8 Zbytečně riskantní, protože po následujícím tahu černého musí bílý najít jediný tah. Podle Fritze zde vyhrávalo přibližně 7 tahů z nichž nejlepší je 2.d6+ a "nejlidštější" 2.Vxe3+ Dxe3 3.fxe3 Vxh8 4.Sxc7 s výměnou dam a jednoduchou výhrou v koncovce, kterou Fritz momentálně hodnotí na zhruba 5,50 ve prospěch bílého. 2..Jxg3 3.Vxe3+??? Kriste pane...Správné bylo 3.d6+! a bílý si udělá z černého krále fackovacího panáka. 3..Je4+ 0:1


Hacaperková (1712)

Ondřich (1606)

1.Vfe1?? Jxc3 2.Vxe4 Jxe4 -+


Paděra (2072)

Štross (2231)

1..Vd5?? 2.Vxf7+ Vxf7 3.Jxe6+ Kg8 4.Jxc5 Vxf1+ 5.Dxf1 Vxc5 6.Df3 1:0


Fica (1800)

Šercl (1957)

1..e2+? Po očividném a jasném 1..Kg3 musí bílý 2.Vxe3 načež po 2..Vxa7 3.Vxe4 Va1+ není co řešit. Ale tah v partii samozřejmě výhru nezahazuje, jenom o něco prodlužuje. Mimochodem podle Fritze je nejlepší 1..Vd8 s rychlým matem. 2.Kf2 e1D+ Černý musí dát pěšce jinak se dál nedostane. 3.Kxe1 e3 4.Kf1 Vc8? V hrací místnosti nebylo živé duše, která by neviděla alespoň jednu výhru, buďto po 4..Kg3 5.Vxe3 Vxa7 nebo po 4..Ve8 s dalším 5..e2. Tah v partii ale stále ještě výhru nevypouští. 5.Va1

5..Kg3?? Ještě nebylo pozdě vrátit se věží na a8 a Kg3 zahrát až v dalším tahu s triviální výhrou. Teď černý vynuceně prohrává. 6.a8D e2+ 7.Ke1 Vxa8 8.Vxa8 Kxh3 9.Kf2+-


♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM