* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

DA D – DDM A

V 8. kole jsme narazili na našeho souseda v tabulce a konkurenta v boji o 5. místo, Dům armády D. Obě družstva vzala zápas vážně, protože až na jednu výjimku ( 7.šachovnice u DA) se hrálo v základních sestavách.

Zápas pro nás začal přímo katastrofálně. Už po půlhodině jsme prohrávali, protože Honza přehlédl figuru a partii rychle vzdal. A i ostatní partie pro nás vypadaly dosti hrůzostrašně. Sklíčko byl bez pěšce, Lenka řešila těžké problémy na c-sloupci a Jirka za dva pěšce neměl nic čemu se říká kompenzace, i když pozice byla ještě komplikovaná. Osobně se mi nelíbila ani Vláďova pozice, ale ten si v ní lebedil, takže kritizovat ho nebudu. Jediný, kdo stál dobře, byl Jahůdka. Bílými si připravil královský gambit a ze zápletek v zahájení přešel do koncovky s čistým pěšcem víc. Pavlova pozice byla komplikovaná a moje dost tupá a symetrická zavánějící remízou. Tu jsem však zatím s ohledem na vývoj zápasu odmítl.

Po dalších dvou hodinách se pozice náhle začaly obracet v náš prospěch. Jirkovi protivník odevzdal figuru a partii hned vzdal a mně soupeř nalezl do časovky, ve které vyrobil několik chyb a po vynucené ztrátě figury taktéž podepsal kapitulaci. Lenka se dostala ze špatné pozice a za pěšce měla velice dobrou kompenzaci. Sklíčko v koncovce už možná také nestál hůře, Vláďa začal pokukovat po soupeřově králi, Pavel měl v koncovce dvojici střelců a Jahůdka uplatňoval v koncovce svého pěšce navíc.

A průběh zápasu nadále probíhal jako na houpačce. Pozice se opět začaly měnit ku prospěchu domácího týmu. Jahůdka ztratil svého pěšce navíc a podepsal smír, Lenka přešla kolem nadějných možností, vyměnila dámy a bojovala ve věžovce s pěšcem méně, Vláďa žádný matový útok nevymyslel a měl dva pěšce méně, pozice však naštěstí stále zůstávala komplikovaná. Pavel měl pěšce méně v koncovce nestejných střelců, ale pozice byla očividně remízová. Jediné podstatné zlepšení nastalo ve Sklíčkově koncovce, která mi připadala za našeho hráče vyhraná.

Všechny čtyři zbývající partie se rozhodovaly až v časových tísních v náhlé smrti. Pavel podle předpokladu svou koncovku zremizoval a Lenka bohužel svou věžovku neudržela. Velice napínavý závěr se odehrál ve Sklíčkově partii. Sklíčko měl ve věžovce nebezpečně postouplého h-pěšce proti soupeřově taktéž nebezpečně postouplému e-pěšci. Po nečekané oběti věže s ideou zavlečení se nakonec jako první proměnil v dámu soupeřův e-pěšec, navíc ještě se šachem. Naštěstí Sklíčkův volný pěšec se nedal zastavit a tak se soupeř spokojil s remízou věčným šachem.

A tak ovšem rozhodla Vláďova partie. Pozice sice dlouho vypadala pro Vláďu všelijak, ale jako důležitější se nakonec ukázal stav na hodinách. A ten měl Vláďa mnohem lepší. V silné soupeřově časové tísni nejdřív získal nazpět jednoho pěšce a posléze se dostal k nečekanému útoku těžkých figur na soupeřova krále. Partii Vláďa zakončil efektní dvojnásobnou obětí věže vedoucí k matu.

Velice šťastné vítězství nám dává dobré šance na udržení 5. místa až do konce soutěže a stále zachovává teoretickou šanci na postup.

Honza

Už je to tu zase,
hraje to jak prase.
V italský pozor si nedal,
v miniaturce to vzdal.
Velký měl na sebe vztek,
po partii hned utek.
Družstvo se však nevzdalo
a i bez Honzy to vyhrálo.



DA D – DDM A 3½ : 4½

1. Ptáčník (2115) - Štross(2276)0 : 1
2. Mašek (2040) - Jahoda (2007)½
3. Červenka (2014) - Rakouš (2054)½
4. Dolínek (2018) - Hacaperková (1917)1 : 0
5. Pospěch (1982) - Křivánek (2078)0 : 1
6. Světlý (1953) - Hrdina (1951)½
7. Naď (1958) - Němec (1883)1 : 0
8. Haase (1879) - Šmejc (1833)0 : 1

♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM