* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

1.kolo soutěží družstev 2002

Rok uběhl jako voda a je tu další sezóna pražských soutěží družstev. Sestavy obou našich týmů zůstaly oproti loňskému roku téměř beze změn. Jedinou výraznější změnou je odchod naší loňské velké opory Mirka Marka, za kterého přišel na hostování pan Jahoda z DA Praha.

Jako první naskočili do soutěže borci z Béčka domácím zápasem proti Oaze D. A to dosti úspěšně.

Oba soupeře na 2.šachovnici partie asi moc nebavila, protože se po několika málo tazích domluvili na remíze, ale do vedení jsme se rychle dostali díky výhře na 7.šachovnici, kde Jakub Mužík bílými bleskově popravil soupeřova krále na dámském křídle. Náskok za chvíli zvýšil Kauč. Nejdříve získal pěšce a následně si mohl vybrat jestli a)dvojitým šachem získá dámu b)odtažným šachem získá věž c)odtažným šachem nezíská vůbec nic. Vybral si céčko, odtažným šachem nezískal vůbec nic, naštěstí soupeř se stejně vzdal, takže to vyšlo nastejno… Zajímavě se hrálo zahájení na 1.šachovnici. Zdálo se mi, že Honza stojí lépe, ale asi to nebyla pravda, protože se celkem rychle se soupeřem dohodl na remíze. Jirka Smělý na 4.šachovnici protivníka poctivě okradl o kvalitu a pěšce a lehce vyhrál v koncovce. Další naší výhru zaznamenala Lenka na 3.šachovnici. Bílými se do soupeře ve svojí oblíbené zavřené sicilce pustila dost neohroženě pěšcovým útokem na královském křídle. Obětovala jednoho pěšce, za chvíli druhého, ale soupeř se stále urputně bránil. Nakonec se však naplnilo známé rčení – odvážnému štěstí přeje. Soupeř pod tlakem vyrobil hrubku, po které Lenka získala taktickým obratem dámu a brzo na to i krále. Jedinou prohru v zápase jsme utrpěli tam, kde jsme to nejméně čekali, na 5.šachovnici. Vláďa totiž získal hned v zahájení rozhodující výhodu a zdálo se, že bezproblémově vyhraje. Pak ho však navštívila jakási zlá myšlenka a jednotahově nastavil věž! Škoda zahozeného bodu. Nejdéle trvala partie Schánilec – Štross st. na 6.šachovnici. Černý získal v zahájení pěšce, ve střední hře dámu za věž a střelce a v dlouhé koncovce došlo i na krále. Partie "měřila" 97 tahů!

Celkové vítězství 6:2 je pěkné, ale Oaza D patří spíš k těm slabším týmům, silnější soupeři teprve přijdou.

"Áčkaři" nastoupili ke svému prvnímu zápasu v sezóně o den později proti Vyšehradu G. Chybějící dva členy základní sestavy, "Problémistu" a pana Kaprálka, nahradil pan Rylek s Ivanem.

A právě Ivan se stal hlavním tragédem dne, když ve vyhrané pozici přehlédl dvoutahový mat. Neřeknu, kdyby byl v časové tísni, ale on měl moře času, skoro o hodinu menší spotřebu než soupeř. To by se zkrátka stávat nemělo. Skóre zápasu srovnal pan Rylek. Už v zahájení získal pěšce, kterého později uplatnil ve věžové koncovce. Pěšec navíc ve věžovce rozhodl také v partii Němec – Placheta. Honza rozehrál bílými vzorně Fischerovu výměnnou španělku, získal nejprve velkou poziční převahu, brzy na to materiální a partii nakonec dovedl k výhře, i když soupeř měl prý remízové šance. Na Jirku Šmejce vyrukoval soupeř s málo používanou Löwenthalovou variantou v sicilské, kterou Jirka moc neznal a už od zahájení stál o něco hůře. Později ještě neuváženě zkonzumoval nabídnutou figuru a byl potrestán soupeřovým nechutně postouplým b-pěšcem. Že Jirka neměl svůj den nám ještě dokazoval později při rozboru v hospodě, když stavěl figury na políčka nejméně dvakrát napadená a nevím proč, v každé pozici se snažil prosadit tah g2 – g4. Snad v tom nebude žádná ženská, to je totiž podle mě to nejhorší, co může chudáka šachistu potkat!! Já už v zahájení získal dva pěšce, později jsem za dokončení vývinu jednoho vrátil a celkem jednoduše se mi podařilo vyhrát v koncovce. V partii Lexa – Jahoda na 3.šachovnici se hrála jakási ostrá varianta holandské a vznikla dost nepřehledná pozice. Potom pan Jahoda někde pozapomněl figuru a zdálo se, že prohraje. Ovšem soupeř byl velice galantní, figuru vrátil, dokonce přidal i nějakého toho pěšce a na závěr překročil čas v beznadějné pozici.

V té chvíli jsme vedli 4:2 a tak nám stačilo získat půl bodu ze zbývajících dvou partií.

V partii Hacaperka – Babiš to, jako obvykle v Michalových partiích, vypadalo velice nadějně, pokud jsme se dívali pouze na šachovnici. Pokud jsme se však dívali na hodiny a na počet tahů zbývajících do časové konroly, vypadalo to naopak velice beznadějně. Nakonec se bohužel naše nejčernější představy naplnily a Michal, s věží navíc, prohrál na čas ve 39. tahu. Co s ním uděláme?? Takhle zbytečně už prohrál nepočítaně partií. Možná ne tak špatně se jeví nápad obstarat mu, alespoň na domácí zápasy, digitální hodiny. Pak by přesně věděl kolik vteřin mu zbývá do časové kontroly a snad by se donutil udělat předepsaný počet tahů. Jiné řešení asi neexistuje. Nevzpomínám si totiž, že bych Michala někdy viděl bez hektické časové tísně. Kaučova idea, obstarat mu nějakou ženskou, se mi moc nezdá…

Korunu všemu nasadil Prokop v poslední partii tohoto zápasu. Soupeře jasně přehrál a získal kvalitu a pěšce. Potom se však náhle pustil do kombinace, jejímž konečným výsledkem byla beznadějná pozice bez figury… Sice se pak ještě dlouho bránil, ale partii už nezachránil.

Zápas tak celkově skončil remízou 4:4, přestože, trochu paradoxně, ani jedna partie remízou neskončila. Nemůžu říct, že bysme měli smůlu, ale soupeři měli rozhodně štěstí až moc na jeden zápas.


♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM