* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

Liberec 2005

I v tomto roce se v Liberci konal turnaj série CzechTour, ve kterém měl slavný klub DDM opět zastoupení. Původně se na sever Čech chystal i náš ukecaný Pavel, avšak bohužel musel svou účast zrušit. Nakonec jsme tedy v Liberci bojovali jenom dva, autor těchto úvodních řádků - KM Johny a také Vláďa, bez kterého by panovala moc velká nuda :-)

Nejprve pár slov k nešachovým věcem. Výjezd z Prahy byl domluven na 10:00. Ukázalo se však, že to nemohu stihnout, protože jsem samozřejmě opět ponocoval a balil až ráno. Tak jsem si říkal, chudák Vláďa, bude na mě muset čekat. Ale když jsem mu zavolal 20 minut po desáté, tak jsem se dozvěděl, že ještě taky balí :-) Byli jsme nakonec rádi, když jsme vyrazili před jedenáctou... Cesta do Liberce byla dobrá. Jeli jsme v úžasném 12 let starém americkém korábu Chrysler Voyager, který jsem si zapůjčil od svého otce. Tento těžce ojetý automobil má skvělou vlastnost: při rychlostech nad 90 mil/hod ztrácí vozidlo ovladatelnost :-) Jeli jsme tedy spořádaně 70 mil v hodině a do Liberce dorazili ještě s časovou rezervou. Naše ubytovna (dost daleko od hrací místnosti) byla na první pohled opravdu velkolepá - zvenku vypadala jako zámek. Avšak Vláďa hned začal kazit mé skvělé první dojmy a upozorňoval, že uvnitř je to něco docela jiného :-) Ano, uvnitř to bylo o dost horší. Na patře bydlela spousta Ukrajinců a Slováků. Na pokoji jsme si nemohli nechat žádné cenné věci, protože jsme se o ně báli... Dalším mínusem byla vrzající postel :-) Hrací sál byl vzhledem k historicky největší učasti poněkud stísněný. Nebylo snadné vstát od partie a "prodrat" se k východu. Jinak byla však atmosféra dobrá. Jen jednou jsme během partie slyšeli hlasité fotbalové fanoušky, kteří v hotelu sledovali derby. Nyní již přinášíme zprávy o našich partiích:

  1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Σ Průměr Perfo
Johny 2082
č 1
2012
b ½
2040
č 1
2052
b ½
2006
č 1
2283
b ½
2364
č 0
1971
b 1
2318
č ½
6/9 2125 2250
Vláďa 1658
č 1
2333
b 0
1933
č 1
2364
b ½
2140
č 1
2158
b 0
1903
č 1
2177
b 1
2249
č 1
6½/9 2100 2267

1.kolo

Johny: Černými figurami proti Mudrovi (2082) jsem hrál svého oblíbeného caro-kanna. Po pochybném 3-tahovém manévru bílého krále jsem stál dobře. Ve snaze otevřít hru při lepším vývinu jsem obětoval pěšce a získal aktivitu figur. Soupeř však opravdu tvrdohlavě kryl všechny své slabiny a pak mi dvojicí střelců zahnal věže z 2. řady. Na konci měl dokonce výhodu avšak poté zahrál nejdříve menší chybu a pak úplný blunder... Takže jsem vyhrál tak trochu se štěstím... Ale co je v šachách štěstí, prostě soupeř to nezvládnul.

Vláďa: Moje Liberecká prvotina byla tak trochu rozpačitá. Hrál jsem tradičně Birdovu obranu španělské proti seniorovi s elem 1658 a nutno říct, že nijak slavně. Fritz na Johnyho notebooku zhodnotil pozici po zahájení jednu chvíli dokonce +1. Soupeř si zřejmě věřil do koncovky, tak se připravil o výhodu výměnou dam a nabídl mi remízu. Tu jsem přirozeně odmítl a bez problému vyhrál, čímž jsem dal za pravdu Frantovu zlatému pravidlu "se salátama do koncovky".

2.kolo

Johny: Proti Martinu Listopadovi, který je jedním ze zakladatelů serveru Chesslady, jsem měl bílé figury. Věděl jsem, že hraje holandskou, připravoval jsem se, ale přesto jsem nedokázal na počítači najít variantu, která by se mi líbila. V partii jsem vyvinul figury správně, ale poté jsem již nedokázal najít učinný plán a zbytečnými tahy pěšci jsem dovolil soupeři převzít iniciativu. Po 20 tazích jsem byl úplně prohraný. Soupeř však nedokázal vyhrát koncovku, ve které měl velkou výhodu. Jinak by se mnou byl konec...

Vláďa: Tohle kolo bylo o něčem jiném. Partie proti 3. nasazenému IM Trichkovovi. Měl jsem bílé, soupeř hrál draka. Stál jsem obstojně, i když poněkud nepohodlně. Ve snaze získat nějakou protihru jsem obětoval pěšce, ale soupeř hrál dobře a kompenzace za něj nebyla dostatečná, ba naopak jeho dvojice střelců se ukázala jako velmi silná a po ztrátě druhého pěšce už nešla partie udržet. Mrzí mě jen moment po 10. tahu černého, kde jsem mohl brát píška (ano, pan Horyna v turnaji také hraje), ale bál jsem se chycení figury, které ovšem nefungovalo.

3.kolo

Johny: Černými jsem hrál symetrickou variantu anglické, ve které má bílý malou výhodu. Obětoval jsem a a b pěšce za velkou aktivitu figur, ale přehlédnul jsem v propočtu 2 silné odpovědi soupeře. Jediné štěstí spočívalo v tom, že soupeř (Manfred Ferstl - 2040) je přehlédnul také :-) Získal jsem díky tomu silnou dvojici střelců, vynutil jsem vznik dvou slabin a poté suše odebral s kombinací oběti dámy :-)

Vláďa: Partie s Polákem Maliszewskim byla vcelku zajímavá. Soupeř zahrál anglickou a já jsem zvolil výstavbu s časným postupem pěšců na e5 a f5. Ve střední hře mě bílý donutil vzít si 3 figury a nechat stát dámu, sám byl pak nepříjemně překvapen. Fritz sice zhodnotil pozici jako lepší pro bílého, ale ten se namísto aktivní hry stihl nepříjemně oslabit a dovolil mi průnik na královském křídle, na jehož konci byla stylová oběť věže (v už vyhrané koncovce s dvěma střelci a věži proti dámě) s pointou v nezastavitelném píškovi.

4.kolo

Johny: S Tejkalem (2052) jsem bílými přešel do koncovky s ambicí využít oslabených polí b6 a c5. Po přehlédnutí silnějšího pokračování však byla remíza v naprosto blokované pozici jediným řešením.

Vláďa: Na tuto partii budu asi dlouho vzpomínat. Hrál jsem s mým zatím nejsilnějším soupeřem vůbec. Byl jím IM Kotan (elo 2364) ze Slovenska. Hrál jsem bílými králáček a soupeř odmítl a hrál dál tak jak jsem čekal. Po zahájení si ve vyrovnané pozici nechal znehodnotit pěšce na královském křídle a to se mu nakonec málem vymstilo. Svého krále jsem ponechal bez rošády a to se málem vymstilo zase mně, když černý náhle otevřel hru v centru, ale v rozhodující pozici neviděl jasné vyhrávající pokračování a partie přešla do pro mě o něco lepší koncovky. Tu jsem zahrál poněkud neobratně, rozdal jsem své nebezpečné pěchy a nakonec jsem se musel bránit v oboustranné časovce padesát tahů s věží proti střelci a věži. A k mé radosti jsem se ubránil.

5.kolo

Johny: Jako vůdce černých figur jsem nastoupil k partii se šachistkou z Ruska (Mariana Allakhina - 2006). Avšak pohled do její tváře mě utvrdil v přesvědčení, že šachistka pochází spíše z Číny :-) Tato šikmooká bojovnice se mi nepodívala do očí ani při úvodním podání rukou. Pomstil jsem se jí záhy :-). Zvolila totiž v caro-kannu pozičně nekorektní pokračování, po kterém jsem mohl jednoduše svou pozornost obrátit na vzniknuvší slabinu. A v tom jsem pekelně dobrej :-)

Vláďa: V dopolední části dvoukola mě čekal nepříliš sympatický chlapík jménem Evžen. Hrála se pro změnu anglická a já vytáhl černými s e5, d6, a5 a vývinem černopolného střelce na b4. Nepřesně hrajícího soupeře jsem naprosto vysušil a bez potíží uplatnil pár pěšců navíc.

6.kolo

Johny: V partii se Štěpánem Formanem (2283) vzniklo s přehozením tahů opět postavení symetrické anglické, kde jsem měl tentokrát bílé figury. Odmítnul jsem soupeřovu nabídku remízy v 10. tahu a pokračoval v zesilování tlaku na černou pozici. Poté jsem však přehlédnul soupeřovu dobrou odpověd a po následném vyrovnání skončila partie rychlou remízou.

Vláďa: Opět bílé a opět královský gambit. Tentokrát jsem zvolil ostrou variantu a soupeř se nebál, tak jsem hrál už od 4. tahu bez figury. Hledal jsem kompenzaci ve slibně vyhlížejícím útoku a soupeřově špatném vývinu, ale bohužel nic se nekonalo a černý se ubránil. Příště budu muset zvolit lepší plán...

7.kolo

Johny: V duelu s mezinárodním mistrem Kotanem jsem černými hrál oblíbené c6, avšak nakonec vznikla pěšcová struktura přetažené francouzské, ve které jsem měl špatného střelce na c8. Soupeř jednoduše obsadil c-sloupec a zvítězil bez mého odporu. Jednoznačně jedna z mých nejhorších partií.

Vláďa: V sedmém kole mě čekal soupeř s elem 1903, ale herně na mě působil, že je docela ve formě. Měl bílé a zahrál f4, to jsem teda koukal. Odpověděl jsem jak jinak než gambitově, čili e5. A po e4 partie přešla do králáku. Tak jsem přijal a začal se aktivně bránit pomocí oběti d pěšce. Napadal jsem jeho slabé centrum a podařilo se mi přejít do koncovky s pěchem navíc a dvojicí střelců. Tu už bílý nezvládl a partii vzdal, ale až poté, co jsem mu místo sebrání věže s patem dal nejprve šach a vyhnul se tak jeho poslední fintě :-) V partii byl jeden zajímavý moment, kdy jsem cítil potřebu krýt pešce na f4 koněm z h5 a v tu chvíli mohl soupeř zkusit obětovat na f7 střelce, ale jestli to bylo korektní jsme se v krátké popartiové analýze nějak nedopočítali.

8.kolo

Johny: V 8. kole mě hnala motivace k výhře. Odpovědně jsem přemýšlel a vydrtil svého soupeře během dvaceti tahů, zejména díky jeho oslabené ochraně krále. Zajímavé bylo také zahájení, po dlouhé době jsem opět zvolil e4.

Vláďa: Do osmého kola jsem sebevědomě vedl bílé. Na druhé straně šachovnice byl KM s elem 2177 a vytasil se na mě s Pirckou. Tak jsem si, jak je mým zvykem, vymyslel dobře hratelný systém, tentokrát s vývinem dámského křídla a velkou rošádou a povedlo se mi soupeře zaskočit nebojácným prosazením myšlenky výměny černopolných střelců. Dostal jsem se do lepší pozice, soupeř stál značně pasivně a měl v pozici několik nepříjemných slabin. Čekal jsem ale tuhý odpor. Místo toho přišla jeho časová tíseň a poté se partie změnila v jatka, když soupeř pod tíhou hrozeb ustoupil katastrofálně králem na f8 a mé zdvojené věže na tomto sloupci dokonaly započaté dílo :-)

9.kolo

Johny: Na závěr přišlo utkání s Neklanem Vyskočilem (hráli jsme spolu i na Vysočině). V zahájení jsem úspěšně vyrovnal a dokonce jsem se chystal na přechod do dobré střelcovky. Ovšem přehlédnul jsem, že mi Neklan zablokuje jednoho pěšce na poli špatné barvy, takže jsem nakonec musel krýt slabinu a bojovat o remis. Neklan v časové tísni přehlédnul, že nastala již potřetí stejná pozice, což jsem hbitě reklamoval u rozhodčího. Ten nejprve nechtěl pochopit, že pozice je už potřetí. Když to nakonec uznal, tak mi řekl, že jsem měl správně zapsat tah do partiáře, zastavit hodiny a tah na šachovnici neprovádět, jedině tehdy mohu reklamovat remis. Takže nakonec mi Neklan dal remis z dobré vůle, protože podle přísných pravidel, které vůbec nechápu, jsem ji reklamovat po provedení tahu nemohl.

Vláďa: Forma posledního kola byla "tak trochu" ovlivněná večerní návštěvou restauračního zařízení, takže mi toto ráno zrovna nebylo do zpěvu, o to větší však bylo moje nadšení poté, co jsem vyhrál :-) Los mi přisoudil FM Jana Bartoše. Přišlo očekávané d4 a já zahrál poslední dobou mnou čím dál víc oblíbené Benoni. Střed šachovnice se během zahájení zablokoval a já chtěl útočit na královském křídle. Soupeř mi dovolil postup f5 a sám se spoléhal na protihru na opačném křídle. Říkal jsem si, jakou mám skvělou útočnou perspektivu a chystal jsem se obětovat pešce, zablokovat dámské křídlo a rozmasit bílého krále, bohužel jsem zvolil zcela nemotorný přesun věže přes f6 na g sloupec, čímž se mi, jak jsem později zjistil, celý plán blokování zhroutil, protože visela věž na 8 řadě a já nemohl odtáhnout koněm. Bílý si vybral přechod do koncovky, která za něj vyhlížela opticky lépe, ale po mém tahu koněm mu nešel dost dobře pokrýt důležitý d5 pěšec. Vzniklou pozici jsem dokázal vyhrát, i když jsem prosazoval výhodu trochu krkolomně.

Johnyho ohlédnutí za výsledky turnaje

Myslím, že největším překvapením turnaje byl náš Vláďa, který předvedl řadu silných výkonů. Ukázal, že jeho útočný styl má budoucnost a jeho celkové 9. místo z 116 účastníků je skvělým úspěchem.

Já sám se svým 15. místem spokojen samozřejmě nejsem. V mých partiích se objevila řada chyb a rovněž moje perfo je nejnižší za posledních 5 turnajů, kterých jsem se zúčastnil. Ale každá taková šachová akce je pro mě velkým přínosem.

Kompletní vysledky můžete vyhledat na oficiálních stránkách.


♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM