* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

TJ Bohemians E – DDM Praha 6 A

1. kolo |2. kolo |3. kolo |4. kolo |5. kolo |6. kolo |7. kolo |8. kolo |9. kolo |10. kolo |11. kolo

"Na klokany a opice!" Bojovným heslem z jednoho animovaného seriálu se mohlo řídit naše Áčko, když ve středečním podvečeru zavítalo na půdu pražských Bohemians E. V příjemné klubovně se spoustou vystavených trofejí, odrážejících bohatou historii klubu, se rozehrálo další kolo pražského přeboru. Omluveného Jirku ze základní sestavy zastoupil Ondra a bylo na nás, abychom prodloužili dosud úspěšnou cestu soutěží.

Poměrně rychle skončily tři partie. Franta zvolil černými ruskou a bílému nepovolil ze zahájení žádnou výhodu. Pozice se po výměnách však dost zjednodušila a rovnou koncovku se nechtělo hrát žádnému ze soupeřů, kteří se tak dohodli na remíze.

Podobně dopadla i partie na páté šachovnici, kde hrála v dívčím derby Lenka proti Monice Neumanové ("To nám to ale dneska hezky vyšlo," zaradoval se rozhodčí zápasu pan Horyna), a brzy i ona přijala nabídku remízy. Soupeřkám se v dámském gambitu proti sobě moc nechtělo a potvrdily tak Frantův 99 procentní odhad.

No a třetí remíza se narodila i v mojí partii, kde se mi v sicilské s f4 nepodařilo černého přehrát. Protože samotná pozice již toho moc nenabízela a zbylé partie se vyvíjely celkem dobře, vzal jsem tu remízu také.

Na ostatních šachovnicích se však bylo na co dívat a některé pozice již zavdávaly důvod k radosti.

Krásnou partii sehrál Vláďa na druhé šachovnici a již od začátku měl dvojnásobnou psychickou výhodu. Za prvé hrál proti francouzské a za druhé proti Danu Drahorádovi, proti kterému se mu senzačně daří. Tak i dneska rozvířil na šachovnici ohňostroj proti slabounkému černému králi, který uvízl v centru, a na kterého se vykašlala i černá dáma, když raději lovila lelky kdesi na a6. A protože ani ostatní černé figury neměly svůj den, soupeř se raději před ztrátou jedné vzdal.

Jiný charakter boje, a sice čistě poziční, měla partie na čtvrté šachovnici, kde hrál Pavel. Jediným černopolným střelcem se mu podařilo uzavřít celé dámské křídlo černého, a tak mohl nerušeně zavelet k útoku na soupeřova krále. Nejdříve ho poškádlil malým průzkumníkem, pěšcem na g5, když ho vyhnal ospalého z úkrytu, aby ho pak konečně probudil těžkou technikou. Soupeři pak nezbylo, než se před neodvratitelným matem vzdát.

Vedli jsme tak 3½ : 1½ a celkové vítězství bylo na dosah.

Rozhodující bod na osmé šachovnici přidal Ondra. Ve španělské hře naleptal černé křídlo typickým postupem pěšce a2-a4 a dostal černého do problémů. Černý nevěda je řešit radši na nic nečekal a před ztrátou figury partii vzdal.

No a mohli jsme již slavit další vítezství, a tak ani moc nevadila Václavova prohra. Černými si sice proti Rétimu zahájení vybojoval dobrou pozici, ale nepřesným tahem se dopustil oslabení. Bílý toho dokázal využít a přes veškerou Vaškovu snahu se v závěrečné taktické šarvátce nepodařilo partii otočit. Samotná partie i přes pro prohru byla velmi zajímavá a její dlouhá analýza dala zabrat hned celé skupince šachistů.

Jako poslední dohrával Honzíček. Dlouho to však vypadalo na kontumační bod, soupeř dorazil doslova za pět minut sedm. A tak i Honzík musel potvrzovat svojí úžasnou formu v této sezóně. V partii s opačnými rochádami se nedal vylekat soupeřovou obětí jezdce a neukvapeně vloženými mezitahy proměnil onu obět ve ztrátu. S figurou více ale nebylo lehké blokovanou pozici vyhrát. Tak se Honza spolehl na čas a vysokými obloučkami skákal koníkem, až si vyskákal vidličku. No a proto to soupeř také vzdal.

Celkově jsme tedy vyhráli 5½ : 2½ a připsali si další výhru v řadě. Tu jsme pak oslavili v nedaleké pizzérii s příjemnou obsluhou s velmi romantickým hlasem. (Spíše s dekadentním, pozn. Vláďa).

Michal, 1.3.2007

DDM Praha 6 ATJ Bohemians E5½ : 2½
1. černýŠtross František ml.2328Cvíčela Anton2289½ : ½
2. bílýKřivánek Vladimír ml.2109Drahorád Daniel19551 : 0
3. černýNový Václav2091Mišovic Ján20030 : 1
4. bílýKincl Pavel2068Nosek Filip19721 : 0
5. černýHacaperková Lenka1953Neumanová Monika1654½ : ½
6. bílýHacaperka Michal1953Sochor Martin1772½ : ½
7. černýNěmec Jan1903Buchl Marek16951 : 0
8. bílýPokorný Ondřej1981Kováč Petr16621 : 0

♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM