* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

ŠK Smíchov A - DDM Praha 6 A

1. kolo |2. kolo |3. kolo |4. kolo |5. kolo |6. kolo |7. kolo |8. kolo |9. kolo |10. kolo |11. kolo

Poslední kolo pražské soutěže družstev jsme odehráli na půdě beznadějně posledního Smíchova A. Hrálo se ve známé stísněné a neútulné sklepní místnosti v Zubatého ulici. Před zápasem zazněly optimistické, ale nikoliv neoprávněné hlasy, že bysme mohli vyhrát výsledkem 8:0, protože už předem bylo jasné, že na každé šachovnici budeme silnější o několik stovek elo bodů.

Naše plány však zhatil Vladimír, který partii údajně zaspal. Anebo nepřišel úmyslně, protože se bál, že prohraje s Janičkou Sochorovou? No, věřme té první verzi…Už jen proto, že náš provinilec ten den vstával ve velice časných ranních hodinách a jel se podívat se třídou na exkurzi do Temelína. Každopádně exemplární trest ho nemine. Rada starších se po zápase sešla a vynesla tento trest: Vladimír už si za náš tým do konce sezóny nezahraje a navíc bude zesměšněn diagramem, který se objeví na poslední straně příštího čísla Československého šachu.

Po hodině hry tedy Smíchov vedl 1:0, což se mu pravděpodobně za celou sezónu nestalo. Naštěstí velice záhy se na ostatních šachovnicích začal projevovat rozdíl v hráčské síle a my jsme si připisovali jednu výhru za druhou.

Srovnání zařídil Mirek. Nejprve získal pěšce a následně celou figuru. Když jsem se po chvíli na danou partii podíval, tak Mirkův soupeř právě prováděl tah takovým sebevědomým způsobem, že mě pomalu přesvědčil, že to je tah vyhrávající. Ale nebyl, jakési braní pěšce na f7 s hrozbou dušeného matu Mirek snadno odrazil a před vynucenou výměnou dam se jeho protivník vzdal. Celkově asi není Mirek moc spokojen se svým výkonem za tuto sezónu, ale i tak si myslím, že byl pro náš tým přínosem. Do naší party zapadl velice dobře a v další sezóně bysme ho jistě brali. Mirek však bude v tu dobu pobývat na Novém Zélandu, takže jeho služeb už bohužel nebudeme moci využít.

Efektní miniaturku vytvořil Jirka. Ve skotské si sice nechal vzít pěšce, ale na oplátku sešněroval soupeři pozici takovým způsobem, že ten byl při šachovnici plné figur téměř v zugzwangu! Jirka korunoval svůj výkon efektní, i když jednoduchou kombinací s obětí figury za vynucený trojtahový mat.

Uznání zaslouží Milan. Přestože se mu to moc nehodilo, tak obětavě zaskočil za prací zavaleného Michala a svojí výhrou pomohl ke zvýšení našeho skóre. Přiznám se, že jeho partii jsem moc nesledoval. Vím jen, že se hrál jakýsi dámský gambit a pozice vypadala celkem symetricky, i když Milanovi střelci byli na svých diagonálách docela aktivní. Další pohled na pozici ukázal, že Milan má střelce navíc (kde a jak ho získal jsem nepostřehl), takže výhra na sebe nenechala dlouho čekat.

V zápětí vyhrál Honza, který svého protivníka od začátku partie systematicky obíral o jednoho pěšce za druhým. Ten se mu vzdal ve chvíli, když měl v koncovce o čtyři méně.

Další výhru jsem přidal já. Soupeř hrál od začátku na remízu a měnil jak vzteklej. Naštěstí pro mě měnil své dobré vyvinuté figury za moje špatné a nevyvinuté, takže rychle vzniknuvší koncovka už se hrála jen na jednu branku. Strategická převaha brzy vyústila do materiální a po chvíli do zisku celého bodu.

Zbývající dvě partie se trochu protáhly, ale zase ne o tolik. Jahůdka rozehrál proti španělské jednu vedlejší (a prý nekorektní) variantu Marshallova útoku, ale protože soupeř nehrál moc principiálně, tak brzy získal jasnou převahu. Partii možná mohl rozhodnout již dříve nějakým útokem, ale spokojil se pouze s jasnou poziční výhodou díky své dvojici střelců a ovládnutí jediného otevřeného sloupce. Partii pak rychle ukončila hrubá chyba bílého, když ztratil dvoutahově celou věž.

Jako poslední dohrávala svoji partii Lenka. Hrála bílými proti ruské a dlouho to na žádnou velkou výhodu nevypadalo. Ale pak se její soupeř rozhodl dosti nešťastným způsobem vyměnit dámy, což ve svém důsledku vedlo ke ztrátě pěšce a méněcenné pozici v koncovce. Svojí převahu pak Lenka přesvědčivým způsobem uplatnila až do výhry.

Škoda Vláďova zaspání, mohli jsme se se sezónou rozloučit aspoň kanárem.

Co říci závěrem? Naše tužby ohledně postupu se nenaplnily, takže sezónu nemůžeme brát jako příliš vydařenou. Všechny tři naše prohrané zápasy jsme prohráli nejtěsnějším rozdílem (z toho dva proti největším aspirantům na postup), takže kromě nevyrovnaných výkonů několika hráčů nám chyběla i trocha toho štěstí. Takže snad příště…

Franta, 29.3.2006

DDM Praha 6 A - ŠK Smíchov A7 : 1
1. černýŠtross František ml.2 236Hroděj Karel1 7121 : 0
2. bílýKřivánek Vladimír ml.2 126Pícha Eduard1 7780k : 1k
3. černýMarek Miroslav2 091Strnad Václav1 7121 : 0
4. bílýHacaperková Lenka1 934Král Vratislav1 6971 : 0
5. černýJahoda Ladislav1 955Bainhofner Jiří1 6861 : 0
6. bílýNěmec Jan1 888Jirásek Jiří1 5621 : 0
7. černýŠmejc Jiří1 892Krásný Antonín1 6531 : 0
8. bílýRylek Milan1 828Kutil Pavel 1 : 0

♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM